پرش به محتوا

سخت‌گیری اروپایی‌ها بر علیه دانشجویان خارجی

در چند سال گذشته به تدریج فشار بر دانشجویانی که از خارج از اتحادیه‌ی اروپا قصد تحصیل در دانشگاه‌های اروپایی را دارند بیشتر و بیشتر شده است. به عنوان مثال، انگلستان ورود همسر و فرزند(ان) دانشجویان در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد (به جز ارشد پژوهش-محور) را ممنوع کرده است. این فشارها حوزه‌ی فعالیت موسسه‌ی رویش و دانش (یعنی نروژ و هلند) را نیز در برگرفته است که مواردی از آن را به اطلاع می‌رسانیم:

اول- تحصیل در نروژ تا سال تحصیلی قبل رایگان بود. اعلام شد که برای دانشجویان خارجی که از کشورهای خارج از اتحادیه‌ی اروپا برای تحصیل به نروژ می‌آیند احتمالا شهریه در نظر گرفته خواهد شد. بعد گفتند که مبلغ شهریه چیزی بین ۸۰ تا ۱۲۰ هزار کرون نروژ (تقریبا ۸ تا ۱۲ هزار یورو) خواهد بود و باز بد عهدی کرند و از سپتامبر ۲۰۲۳ شهریه‌ی دوره‌های کراشناسی ارشد در آن کشور از ۱۲ هزار یورو تا ۳۵ هزار یورو (بسته به رشته و دانشگاه) اعلام و عملا متقاضیان را زمین‌گیر و از پیگیری درخواست‌هایشان منصرف کرد.

دوم- در گذشته دانشجویان خارجی می‌توانستند در دوره‌های کارشناسی در نروژ به زبان نروژی تحصیل کنند و قبل از شروع تحصیل به مدت یک سال به صورت رایگان زبان نروژی را فرا گیرند. چند سالی است که برای بسیاری از کشورها از جمله ایران محدودیت قائل شده و برای دوره‌های زبان ویزا صادر نمی‌کنند. دوره‌های انگلیسی در مقطع کارشناسی هم انگشت‌شمار است. یعنی این که برای کارشنا‌سی نمی‌توان به نروژ رفت!

سوم- در مورد دانشجویان متاهل که قصد عزیمت به نروژ را داشتند دو راه برای بردن خانواده وجود داشت: اول خودشان بروند و بعد تقاضای اقامت برای خانواده بکنند و دوم این که از همان ابتدا برای خودشان و خانواده‌شان هم‌زمان درخواست ویزا بدهند. راه اول بسته شد تا اداره‌ی مهاجرت در برابر عمل انجام شده قرار نگیرد و اگر هم برای خانواده همزمان با خود دانشجو درخواست ویزا داده شود معلوم نیست که حتی به خود دانشجو هم ویزا داده بشود یا نه به این جرم که متاهل و عیالوار است!

چهارم- تا چند سال پیش دانشگاه‌های علوم کاربردی هلند خودشان می‌توانستند آزمون تعیین سطح زبان انگلیسی برگزار کنند و گاهی چنین آزمون‌هایی از سوی موسسه‌ی ما (که آن موقع به اسم رویای دانش فعالیت می‌کرد) با حضور نماینده‌ای از سوی دانشگاه برگزار می‌شد. اداره‌ی مهاجرت چنین اجازه‌ای را از دانشگاه‌های هلندی سلب کرد و تنها آزمون‌های رسمی مانند آیلتس را پذیرفت. بنابراین، دانشگاه هم که بدون نمره رسمی موافقت کند ویزا برای دانشجو صادر نمی‌شود!

پنجم- بر خلاف روال قبلی که بعضی از دانشگاه‌های هلند آزمون‌های خارج از مراکز آزمون آیلتس و تافل (مانند ورژن هوم ایدیشن ) را قبول می‌کردند دیگر چنین امکانی وجود ندارد حتی اگر در سایت آزمون‌ها فهرستی از دانشگاه‌های هلند که به زعم آنها پذیرنده‌ی چنان نسخه‌ای هستند وجود داشته باشد. بعلاوه، آزمون‌هایی به جز کمبریج و آیلتس و تافل مانند PTE و دولینگو را هم نمی‌پذیرند.

ششم- تا همین اواخر، اگر نمره‌ی زبان دانشجو پایین بود (مثلا ۵ یا ۵.۵ در آیلتس آکادمیک)، می‌توانست یک دوره‌ی تابستانی یا یک ترمی یا یک سال تحصیلی (بسته به وضعیت نمره‌اش) را در بعضی دانشگاه‌ها بگذراند. لیکن، به دلیل فشار جناح راست در پارلمان هلند، دانشگاه‌ها حق برگزاری چنین دوره‌هایی را ندارند.

هفتم- تا ژانویه‌ی ۲۰۲۳ میزان تمکن مالی برای زندگی دانشجویی در هلند ماهانه ۱.۰۰۰ یورو در نظر گرفته شده بود که با ۲۰ درصد افزایش به ماهانه ۱.۲۰۰ یورو افزایش داده شده است.

هشتم- علیرغم داشتن نمایندگی از بعضی دانشگاه‌ها، قرارداد آنها با موسسات اعزام دانشجوی ایرانی لغو شده است و دانشگاه‌ها اعلام کرده‌اند که پذیرش دانشجو از کشورهایی مانند ایران امکان‌پذیر است ولی نیازی به تشویق و ترغیب ایرانی‌ها برای این کار وجود ندارد. بنابراین، وجود موسسات رابط از ایران را ضروری نمی‌دانند!

با توجه به موارد فوق، می‌توانید حدس بزنید که کار هم بر شما و هم بر ما چقدر سخت تر شده است. با این حال، ما کار خودمان را با قوت انجام می‌دهیم و شما هم باید بر نقاط ضعف خودتان غلبه کنید تا بهانه‌ی رد پذیرش به دانشگاه‌ها داده نشود. موفق باشید